Flexor Bootstrap Template - Index

Στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» με τον Νίκο Χατζηνικολαου στον ΑΝΤ1

11/06/2023

Εδώ και τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έκανε απολύτως τίποτα για τα δημόσια νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα.

Στην εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο» του ΑΝΤ1, με παρουσιαστή τον Νίκο Χατζηνικολάου, εμφανίστηκε ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Αναφερόμενος στις μεγάλες ελλείψεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο κ. Σπυρόπουλος επισήμανε : «Εδώ και τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έκανε απολύτως τίποτα για τα δημόσια νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε στη φαρέτρα της ένα επιπλέον εργαλείο, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όμως ήταν επιλογή της να διοχετεύσει μόλις το 2% έως 4% των εν λόγω κονδυλίων. Σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη που έδωσαν 8% έως 10%, όπως είχαμε προτείνει και εμείς. Την ίδια ώρα, υπάρχουν 15.000 κενές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών ενώ το ιατρικό μας προσωπικό έχει από τις χαμηλότερες αμοιβές στην Ε.Ε. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε να προσλάβει 1000 άτομα για την πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία δεν υπάρχει και δεν λειτουργεί. 5000 προσλήψεις υγειονομικών κοστίζουν 60 εκ. ευρώ. Αν υπήρχε η πολιτική βούληση, θα μπορούσαν να βρεθούν αυτά τα χρήματα. Η μόνη πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατία στον τομέα της Υγείας ήταν να αλλάξει το άρθρο 10 και να δώσει τη δυνατότητα στους γιατρούς από τα δημόσια νοσοκομεία να πηγαίνουν στα ιδιωτικά. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ενημερώθηκε κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης προ ημερών ότι είναι σε εκκρεμότητα 3.500 χειρουργεία. Η Νέα Δημοκρατία όμως δεν πιστεύει στο δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας. Αν πίστευαν στους γιατρούς και τους νοσηλευτές που έδωσαν αγώνα για να κρατηθούμε όρθιοι στην πανδημία, θα έπρεπε όχι μόνο να τους χειροκροτούν αλλά να αυξήσουν τους μισθούς τους και να τους εντάξουν στα βαρέα και ανθυγιεινά.»

Ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ζήτησε από την Εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, να αποσαφηνίσει τις δηλώσεις του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, αναφορικά με τη μειονότητα στη Θράκη.

«Από τις δηλώσεις του κ. Φίλη καταλαβαίνω ότι ανέχεστε στον ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχει ένας βουλευτής σας, ο οποίος θα μπορεί να εκπροσωπεί μία αυτοαποκαλούμενη “τουρκική μειονότητα”. Αυτή η στάση είναι ενάντια στις διεθνείς συνθήκες. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται ότι ένας βουλευτής του μπορεί να εκπροσωπεί τουρκική μειονότητα; Αυτό είναι απαράδεκτο. Έγιναν πάρα πολλές προσπάθειες από τις ελληνικές κυβερνήσεις και ειδικά τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ώστε να υπάρχει ίση συμμετοχή και ίσες ευκαιρίες, να ενσωματωθούν όλοι οι πολίτες και να σταματήσουν οι ωμές παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου. Πρόσφατα ήρθε ένας νόμος στη Βουλή για την εκλογή των μουφτήδων. Οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και μίλησαν στην Βουλή και ψήφισαν τον νόμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ψήφισε»

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος ξεκαθάρισε ότι : «Το ΠΑΣΟΚ ήταν το πρώτο κόμμα το οποίο τοποθετήθηκε δημόσια για την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή. Αποδείχθηκε, όμως, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, ότι οι προγραμματικές διαφωνίες μας με τη Νέα Δημοκρατία είναι πολύ μεγάλες και δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας. Εμείς θέλουμε την ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και όχι με επιδόματα. Θέλουμε νέο ΕΚΑΣ, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των εταιρειών για να αυξηθεί ο μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Δεν μπορεί η Νέα Δημοκρατία να κοροϊδεύει τους πολίτες ότι θα αυξήσει τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα κατά 25% ενώ στο Μεσοπρόθεσμο μιλούν για λιγότερο από 13% και όταν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πέριξ του 2%. Αυτά δεν γίνονται με μαγικά κόλπα. Είναι αναξιόπιστοι. Έχουμε διαφορετικές απόψεις για την Υγεία, την Παιδεία, την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Εμείς μιλήσαμε για κοινωνική κατοικία και για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της αύξησης των ενοικίων. Τί έκανε ο κ. Μητσοτάκης; Real Estate. Eνώ εμείς μιλήσαμε για 150.000 κατοικίες που θα τις διαθέταμε με χαμηλό ενοίκιο σε οικογένειες.»

Τέλος, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στον εκλογικό στόχο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τονίζοντας ότι: «Αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών ότι υπάρχει ανάγκη οι προοδευτικοί πολίτες να εκφραστούν στη Βουλή από μία δύναμη αντιπολίτευσης που θα έχει μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Θέλουμε να ασκούμε ουσιαστική, τεκμηριωμένη και αξιόπιστη αντιπολίτευση και εντός και εκτός Βουλής, με δίκαιη κριτική, μακριά από την τοξική αντιπαράθεση. Ο κόσμος ζητάει λύσεις και αυτό θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, την επόμενη μέρα».

Κοινοποίηση