Flexor Bootstrap Template - Index

Στόχος είναι μία αξιόπιστη αντιπολίτευση που θα ελκύει τους νέους να ασχοληθούν

30/06/2023

Στην εκπομπή «Πρόσωπο με πρόσωπο» της τηλεόρασης του ΑΝΤ1 με παρουσιαστή το Νίκο Χατζηνικολάου, εμφανίστηκε ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Κληθείς να σχολιάσει τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, και εάν αυτές θα επηρεάσουν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος επισήμανε: «Σίγουρα όταν ανοίγει μία εσωτερική διαδικασία σε ένα κόμμα, πόσο μάλλον, όταν αποχωρεί ένας αρχηγός που σηματοδότησε τη σύγχρονη περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν πολλά χρόνια, πρέπει να βλέπουμε με μεγάλο σεβασμό τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, Εμείς δεν θέλουμε να εμπλακούμε με οποιοδήποτε τρόπο. Μετά το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών και του Μαΐου και του Ιουνίου, έχει διαμορφωθεί ένα διαφορετικό πολιτικό σκηνικό στην χώρα μας. Το πολιτικό σκηνικό που αποτελούταν από δύο κυρίαρχους πόλους τα προηγούμενα χρόνια, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, πλέον δεν υπάρχει. Υπάρχει μία ισχυρή Νέα Δημοκρατία, αυτοδύναμη κυβέρνηση και μία πολυκατακερματισμένη αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του, να παρουσιάσει ένα σύγχρονο πολιτικό λόγο, να αναδείξει ζητήματα τα οποία δεν υπήρχαν στην πολιτική αντιπαράθεση και να πάρει ένα σημαντικό ποσοστό, το οποίο μας δίνει την ευκαιρία να ξεκινήσουμε από μία νέα αφετηρία.Οι πολίτες με τη ψήφο τους στις τελευταίες εκλογές έστειλαν στο παρελθόν την εποχή των συγκρούσεων, του τοξικού λόγου, μίας πολύ σκληρής και χωρίς επιχειρήματα αντιπαράθεσης, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής. Εμείς, έχουμε ένα νέο αρχηγό, με μία σημαντική παρουσία, όλους αυτούς τους μήνες. Για πρώτη φορά, ο Νίκος Ανδρουλάκης  θα δώσει το παρών στην Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για να  παρουσιάσουμε κι εμείς το πολιτικό πλάνο μας για την χώρα, για να μιλήσουμε για το μέλλον.  Έχουμε μία ανανεωμένη παράταξη στελεχιακά και το σημαντικό είναι να απαντήσουμε στα προβλήματα της κοινωνίας, του ελληνικού λαού.»

Όσον αφορά στο πολυάριθμο κυβερνητικό σχήμα 63 Υπουργών και Υφυπουργών, ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τόνισε ότι : «Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε για άλλη μια φορά το λεγόμενο επιτελικό κράτος. Μία κυβέρνηση με τόσα πολλά μέλη δεν θυμίζει επιτελικό κράτος, ούτε προοιωνίζεται μία εύρυθμη λειτουργία, ώστε να λαμβάνονται γρήγορα αποφάσεις.Πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση για αποκέντρωση των εξουσιών. Να θυμίσω ,επειδή πλησιάζουν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές, ότι το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν είχε κάνει μία σημαντική προσπάθεια ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η χώρα πρέπει να αντιλαμβάνεται τη σύγχρονη πραγματικότητα. Παλαιότερα οι Πρόεδροι Οργανισμών και Νοσοκομείων ήταν διορισμένοι. Μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και τις τεράστιες παραλείψεις στον ΟΣΕ, στην ΕΡΓΟΣΕ που είχαν διοριστεί γαλάζια παιδιά, αναγνωρίζουμε ότι πλέον αυτό πρέπει να αλλάξει. Είπαμε να γίνει ένας διεθνής διαγωνισμός ώστε να επιστρέψουν στην χώρα αξιόλογοι συμπατριωτές μας. Αυτό θα μας έδινε τη δυνατότητα να προσελκύσουμε σοβαρούς επαγγελματίες με γνώση στο αντικείμενό τους, με συγκεκριμένη θητεία, ώστε να υπάρχει συνέχεια στο Κράτος, σε συνδυασμό με μία αποτελεσματική δημοτική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, που θα είχαν ουσιαστικές αρμοδιότητες, Το πρόβλημα στους ΟΤΑ δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι και εάν στελεχώνονται από καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό.»

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος ανέδειξε τον κατακερματισμό του Ταμείου Ανάκαμψηςκαι την ανάγκη να αναπροσαρμοστεί η διαχείριση των πόρων του, υπογραμμίζοντας:«Θα έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει να γίνει αναθεώρηση. Η Γαλλία και η Σλοβακία το έκαναν πρόσφατα.Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης μας έλεγαν προεκλογικά ότι δεν μπορούσε να γίνει, ενώ αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, ο κ. Μητσοτάκης ισχυριζόταν ότιθα προτείνει να γίνουν σημαντικές αλλαγές, ώστε μεγάλο μέρος των πόρων να διοχετευθεί προς τους Σιδηροδρόμους.»

Συγκεκριμένα, για τις τεράστιες ελλείψεις που διαπιστώνονται στον τομέα της Υγείας, ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι: «Η κυβέρνηση θα κριθεί από τις πράξεις της, στον χειρισμό σημαντικών ζητημάτων, όπου όχι μόνο υστέρησε, αλλά δεν έκανε απολύτως τίποτα τα πρώτα 4 χρόνια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Τομέα της Υγείας.Η Νέα Δημοκρατία μας λέει ότι προβλήματα στον τομέα της Υγείας, υπάρχουν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι το μόνιμο επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας, όταν υπάρχει ένα δύσκολο ζήτημα. Τα ίδια μας έλεγαν για τους Σιδηροδρόμους, τις Υποκλοπές, την Ενέργεια. Δεν είμαστε στην ίδια κατάσταση, όμως, με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ειδικά στον τομέα της Υγείας, η χώρα μας είναι στη δεύτερη θέση της Ε.Ε, για ιδιωτικές δαπάνες, μας περνάει μόνο η Βουλγαρία. Ήμασταν στην τρίτη θέση και επί Νέας Δημοκρατίας περάσαμε στη δεύτερη θέση. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για να λυθούν ζητήματα που ταλαιπωρούν το λαό, εδώ δεκαετίας.»

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στην αντιπολιτευτική στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ-Κινήμα Αλλαγής, ξεκαθαρίζοντας ότι: «Εμείς, σαν αξιόπιστη αντιπολίτευση, θα κάνουμε κριτική στην κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα θα προσπαθούμε να λειτουργούμε εποικοδομητικά το μέλλον των πολιτών. Θα ψηφίζουμε στη Βουλή, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Εάν η Νέα Δημοκρατία θέλει, πραγματικά, να λειτουργήσει η ελληνική Βουλή με ένα σύγχρονο τρόπο, οφείλει να κάνει μία εποικοδομητική συζήτηση και να ακούει την αντιπολίτευση στα θέματα που βάζει στο δημόσιο διάλογο.Στόχος είναι να συγκροτηθεί μία αξιόπιστη αντιπολίτευση, η οποία θα ελκύει τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την πολιτική και τηνχώρα. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα μικρό κόμμα, ελέγξιμο. Ανανεώθηκε και έβαλε τη δική του ατζέντα στον πολιτικό διάλογο.»

Για την ενίσχυση των ακροδεξιάς, ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε: «Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και του σωφρονιστικού συστήματος, γιατί επί 4 χρόνια, ο καταδικασμένος για δολοφονίες, Ηλίας Κασιδιάρης έκανε προεκλογική εκστρατεία μέσα από τις φυλακές. Ο κ. Βορίδης πρόσφατα παραδέχτηκε δημόσια ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που πρέπει να διερευνηθούν. Εμείς, διαχρονικά, κάναμε ότι μπορούσαμε για να διασφαλίσουμε τον κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Καταθέσαμε Υπόμνημα και βελτιώσαμε τις τροπολογίες της Κυβέρνησης», ενώ απευθυνόμενος στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Καιρίδη, που ήταν παρών στο τηλεοπτικό πάνελ, σημείωσε για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα: «Θα έπρεπε το πρώτο που θα διεκδικούσε ο κ. Μητσοτάκης απέναντι στους ομογάλακτούς του στο Λαϊκό κόμμα να είναι αλλαγή του Δουβλίνου. Είναι ο πυρήνας του προβλήματος. Η νέα Συμφωνία το Μεταναστευτικό μιλάει μόνο για 30.000 μετεγκαταστάσεις,ο οποίος είναι ένας πολύ μικρός αριθμός, ενώ αναφέρει ότι δεν υποχρεούνται οι υπόλοιπες χώρες να υποδέχονται ένα συγκεκριμένο ποσοστό αιτούντων άσυλο. Αυτή η πρόταση δεν αποτελεί λύση του προβλήματος.»

Κοινοποίηση