Flexor Bootstrap Template - Index

Αυτοδιοίκηση που υπηρετεί τις τοπικές κοινωνίες και όχι το Μαξίμου

08/10/2023

Συνέντευξη Ανδρέα Σπυρόπουλου στην εφημερίδα Μακεδονία και στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη

Αυτοδιοίκηση που υπηρετεί τις τοπικές κοινωνίες και όχι το Μαξίμου

Για το διακύβευμα των σημερινών αυτοδιοικητικών εκλογών και τις στοχεύσεις του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής μιλά στη «ΜτΚ» ο Γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος. Ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρεται στην εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τις προτάσεις του κόμματος του για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και υποστηρίζει πως στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η διασφάλιση της διαφάνειας και η ενίσχυση της λογοδοσίας σε κάθε επίπεδο της διακυβέρνησης.

Σήμερα οι πολίτες οδηγούνται στις κάλπες για την εκλογή των δημάρχων και των περιφερειαρχών της χώρας. Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Στις 8 Οκτωβρίου στέλνουμε μήνυμα ενίσχυσης της Δημοκρατικής Παράταξης, του ΠΑΣΟΚ, με τους υποψηφίους που στηρίζουμε σε όλη τη χώρα, για να μπούμε εμπόδιο στην αλαζονεία, την αναξιοκρατία και την αδιαφάνεια, που εκπορεύεται από τη Νέα Δημοκρατία. Η αυτοδιοίκηση χρειάζεται αυτοδιοικητικούς που θα υπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες και όχι το Μέγαρο Μαξίμου. Λέμε «όχι» σε μία αυτοδιοίκηση που είναι ετερόφωτη. Λέμε όχι σε μια αυτοδιοίκηση υποχείριο της κυβέρνησης με σκοπό να μετατρέψει το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, από πυλώνες ενίσχυσης των περιφερειών με έργα υποδομής και κοινωνικής συνοχής, σε πελατειακούς μηχανισμούς νομής της εξουσίας που μοιράζει έργα σε «ημετέρους» χωρίς προτεραιότητες. Εμείς, ως παράταξη που θέσπισε τον θεσμό της αιρετής αυτοδιοίκησης και προώθησε στρατηγικά την εμβάθυνσή της, πιστεύουμε σε ένα ριζικά διαφορετικό, δημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης που απελευθερώνει δυνάμεις και συμβάλλει στην ισόρροπη, δίκαιη και βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη.

Πως αξιολογείτε την εκλογή Κασσελάκη στο ΣΥΡΙΖΑ και τα πρώτα δείγματα γραφής του;

Η εκλογή του κ. Κασσελάκη είναι η επιλογή της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από μια ανοιχτή διαδικασία. Αυτός θεώρησαν ότι είναι η καλύτερη επιλογή για την επόμενη ημέρα του κόμματός τους και αυτόν ψήφισε η πλειοψηφία. Το εάν ταυτίζονται οι απαιτήσεις της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ με τις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας είναι κάτι το οποίο θα φανεί. Άλλωστε οι συνεργάτες που έχει επιλέξει, όπως ο κ. Παππάς και ο κ. Πολάκης, είναι πρόσωπα που έχουν ήδη αξιολογηθεί και κριθεί από τους πολίτες. Σε κάθε περίπτωση το μείζον είναι αν μπορεί να ασκήσει αξιόπιστη και αποτελεσματική αντιπολίτευση απέναντι σε μια κυβέρνηση που και στη δεύτερη θητεία της αρκείται σε μια επικοινωνιακή διαχείριση των κρίσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα του πορεία θα κριθεί εάν μπορεί να παρουσιάσει τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο και σχέδιο για όλα όσα απασχολούν τους πολίτες και τη χώρα.

Για το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2024 μιλήσατε για «αποτυχημένη συνταγή». Τι θα κάνει το κόμμα σας στη Βουλή; Και τι προτείνετε για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που ροκανίζει τα εισοδήματα, όταν διαφωνείτε και με τα Passes;

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού κινείται στην ατελέσφορη και άδικη πεπατημένη της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία με βάση τους φόρους της ακρίβειας, την συγκράτηση και μετάθεση δαπανών, επιχειρεί να υλοποιήσει τον στόχο για αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα, για το οποίο δεσμεύθηκε η ελληνική κυβέρνηση στην Ε.Ε. χωρίς διαπραγμάτευση και χωρίς παράλληλη συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας. Οι κυβερνητικές πολιτικές αφήνουν απροστάτευτους τους πολίτες απέναντι στην αισχροκέρδεια, με συνέπεια, η αγοραστική τους δύναμη να παραμένει καθηλωμένη στις τελευταίες θέσεις στην Ευρωζώνη. Για παράδειγμα, το ότι οι τιμές στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα εξακολουθούν να είναι υψηλές είναι μια στρέβλωση. Όπως ήταν και οι υψηλές τιμές την καλοκαιρινή περίοδο στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια παρά τη μείωση στο κόστος ενέργειας. Συσσωρεύεται η ακρίβεια, μειώνεται το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών αλλά η κυβέρνηση επιμένει να μη λαμβάνει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για τη στήριξή τους. Στο προσχέδιο δεν προβλέπεται ούτε η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ μετά τις 31/12/2023 ενώ και όσα μέτρα έχουν ληφθεί είτε είναι ανεπαρκή είτε καθυστερημένα, ενώ η υπέρβαση έναντι του στόχου αγγίζει τα 805 εκατ. στο οκτάμηνο. Για εμάς, το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του, με αυστηρούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της αγοράς. Είναι ενδεικτικό της κυβερνητικής αδράνειας ότι τώρα θυμήθηκε το Υπουργείο Ανάπτυξης να ενισχύσει τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), που σήμερα διαθέτει 83 στελέχη και αναζητά επιπλέον 62. Γιατί τόσο καιρό δεν το έκανε; Γιατί άφησε ανεξέλεγκτο τον πληθωρισμό της αισχροκέρδειας; Γιατί Ιούλιο και Αύγουστο δεν  επιβλήθηκε ούτε ένα πρόστιμο στην αγορά τροφίμων; Το ΠΑΣΟΚ θα επιμένει στις προτάσεις του, με στόχο να προστατεύσει το εισόδημα και το επίπεδο διαβίωσης της πλειονότητας του ελληνικού λαού και ιδίως των πιο ευάλωτων.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 13 χρόνων της «Διαύγεια», έργο ΠΑΣΟΚ, ζητήσατε περισσότερη λογοδοσία και διαφάνεια. Τι προτείνετε;

Η «Διαύγεια» αποτελεί μια σημαντική θεσμική καινοτομία από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση της διαφάνειας και τη θωράκιση της λογοδοσίας. Αποτελεί τη συνέχεια μιας σπουδαίας κληρονομιάς μεταρρυθμίσεων που μόνο το Κίνημά μας σχεδίασε και υλοποίησε, με σκοπό τον έλεγχο της εξουσίας και την αποτροπή αυθαιρεσιών σε βάρος των πολιτών. Παρά τη σημαντική πρόοδο, που επιτεύχθηκε με τη «Διαύγεια», πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο προς την κατεύθυνση της διαφάνειας. Γι’ αυτό, προτείνουμε: Τη συνταγματική κατοχύρωση της «Διαύγειας», την επέκτασή της σε όλους τους φορείς και τις εταιρείες που διαχειρίζονται δημόσιους πόρους, την ενίσχυση της αξιοκρατίας στη Δημόσια Διοίκηση, ώστε οι διοικητές νοσοκομείων και δημόσιων οργανισμών επιλέγονται μέσω ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού με 5ετη θητεία αλλά και την  αξιοποίηση των ανοικτών δεδομένων για την αποτελεσματική αξιολόγηση και βελτίωση των δημοσίων δράσεων. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον, να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια και να ενισχύσουμε τη λογοδοσία σε κάθε επίπεδο της διακυβέρνησης.

Πρόσφατα βρεθήκατε στις πληγείσες περιοχές της Μαγνησίας. Για την ανασυγκρότηση της περιοχής ο κ. Ανδρουλάκης έχει ζητήσει task force και fast track διαδικασίες. Τι προτείνετε συγκεκριμένα;

O κ. Μητσοτάκης παρουσίασε ένα σχέδιο για την ανασυγκρότηση το οποίο θα το αναλάβει μία εταιρεία διαχείρισης υδάτων. Από τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρωπαϊκών πόρων που ανακοίνωσε ότι πέτυχε στο Στρασβούργο, τα περισσότερα χρήματα ήταν κονδύλια που ήδη δικαιούνταν η χώρα μας, και κάποια από αυτά μάλιστα κινδύνευε να χάσει λόγω καθυστερήσεων της δικής του κυβέρνησης. Εμείς θέλουμε νέους πόρους και ένα σύγχρονο σχέδιο. Γι’ αυτό προτείναμε από το βήμα της ΔΕΘ τη συγκρότηση μιας Επιτροπής Σχεδιασμού και Εποπτείας Ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας (task force), με ομάδες διαχείρισης έργου και επιστήμονες, για να αξιοποιηθούν τα χρήματα με διαφάνεια και ταχύτητα χωρίς ίχνος πελατειασμού, πράγμα δυστυχώς που βιώσαμε στην περίπτωση του “Ιανού” το 2020. Τότε πάλι ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει αντιπλημμυρικά έργα και άλλα έργα αποκατάστασης βασικών υποδομών. Είχαν δεσμευθεί, επίσης, προς διάθεση 700 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την Ε.Ε. και παρόλα αυτά βιώσαμε ακόμη μια καταστροφή, με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και της Περιφέρειας. Η δική μας πρόταση είναι σχεδιασμένη στα ευρωπαϊκά πρότυπα, ώστε η ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών να γίνει με διαφάνεια και ταχύτητα.

Κοινοποίηση