Flexor Bootstrap Template - Index

Χαιρετισμός στο 2ο ΣΠΑΥ Forum

23/01/2023

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί,

Αγαπητοί Δήμαρχοι,

Φίλες και Φίλοι

O Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού είναι ένα μικρό αυτοδιοικητικό θαύμα.
11 Δήμοι συνεργάζονται σε πλήρη αρμονία για την ανάδειξη και την προστασία ενός οικοσυστήματος εθνικής σημασίας, που έχει άρρηκτα συνδεδεμένη την ύπαρξή του με την ιστορία της Αθήνας. Ας μην ξεχνάμε ότι κοντά στον Υμηττό ζει το 10% των Ελλήνων πολιτών.

Η προστασία αλλά και η ανάδειξη αυτού του μοναδικού βουνού είναι ο πρωταρχικός σκοπός αυτής της διαδημοτικής πρωτοβουλίας την οποία και χαιρετίζουμε, καθώς εμείς στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ έχουμε ισχυρή σύνδεση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τους Δήμους, οι οποίοι συνιστούν τα θεσμικά κύτταρα εκπροσώπησης της κοινωνίας μας.
Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, οι προτεραιότητες και οι Εθνικοί στόχοι για τους δασικούς πόρους της χώρας μας διαρθρώνονται σε 4 άξονες:

  1. Προστασία και η αναγέννηση των υφιστάμενων δασών
  2. Αναγέννηση και εγκαθίδρυση νέων δασών σε παλιούς υπολειμματικούς δασικούς οικοτόπους – σταθμούς
  3. Πυροπροστασία
  4. Αναδασώσεις

Όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω για την πορεία του Συνδέσμου, οι αναδασώσεις, οι καθαρισμοί, οι αποψιλώσεις, το άνοιγμα δρόμων, και η ενίσχυση των εθελοντικών του ομάδων μέσω του συντονιστικού του κέντρου, αποτελούν δράσεις καθοριστικής σημασίας για την προστασία του πράσινου, του οξυγόνου που έχουμε ανάγκη από τις πυρκαγιές που ξεσπούν κατά καιρούς.

Είναι δε σημαντικό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, το Smart City το οποίο συνιστά παράδειγμα προς μίμηση και για τους υπόλοιπους δήμους της Ελλάδας.

Το έργο του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και να προσφέρει έμπνευση για ανάλογες δημοτικές πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα και χαιρετίζω με μεγάλη ικανοποίηση το γεγονός ότι ήδη μοιράζεστε την τεχνογνωσία σας με άλλους δήμους και αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί.

Όμως αυτή η ξεχωριστή προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης όχι μόνο δεν έχει την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης, αλλά πολλές φορές έχουμε δει την κεντρική εξουσία να βάζει εμπόδια στο έργο της.

Ενώ είχε εξαγγείλει ο κ. Θεοδωρικάκος την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματός του και είχε δεσμευτεί και ο κ. Πέτσας για αυτό, σήμερα υπάρχουν πολλά ζωτικής σημασίας θέματα για το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” που ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί.

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι η πρόληψη οφείλει να είναι η μέγιστη προτεραιότητα. Δυστυχώς, σύμφωνα με έκθεση του WWF, την περίοδο 2016-2020 το 83,95% των συνολικών κρατικών πόρων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατευθύνθηκε προς την καταστολή και μόλις το 16,05% προς την πρόληψη.

Με επίκαιρες ερωτήσεις του, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει όπως για:

• Το καθυστερημένο πρόγραμμα καθαρισμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Το περασμένο καλοκαίρι οι καθαρισμοί ολοκληρώθηκαν στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου. Οι εργολάβοι μπήκαν στον Υμηττό για να καθαρίσουν μετά από την πυρκαγιά στην Άνω Γλυφάδα και τη Βούλα.
• Από το 2010 που δημοσιεύθηκε το σχετικό ΦΕΚ μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η λειτουργία του Δασαρχείου Υμηττού.
• Πρέπει να υπάρξει ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπηρεσιών. Το θεσμικό πλαίσιο, που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση, δημιουργεί σύγχυση αρμοδιοτήτων, είναι δυσκίνητο και αναποτελεσματικό.
• Είναι αναγκαίο να δοθούν στην αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες, πόροι και εξοπλισμός.
• Απαιτείται η ενίσχυση της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας, οι οποίες παραμένουν υποστελεχωμένες τα τελευταία χρόνια και οι πόροι τους μειώνονται συνεχώς.

Τώρα είναι η στιγμή να τα κάνει όλα αυτά πράξη η κυβέρνηση. Δεν μπορεί να μένει στο ρόλο του παρατηρητή. Οι εθελοντικές ομάδες, η κοινωνία των πολιτών απαιτούν την έμπρακτη στήριξή μας. Το καλοκαίρι έρχεται και ο ΣΠΑΥ περιμένει να αποκτήσει τα αναγκαία οχήματα για την πυροπροστασία.

Είναι εξαιρετική η δουλειά που γίνεται εδώ, από τον Πρόεδρό του και όλα τα μέλη του Συνδέσμου, όμως το κράτος δείχνει μεγάλες καθυστερήσεις.

Εμείς είμαστε εδώ για να αναδείξουμε όσα είναι αναγκαία για να μπορεί ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού να επιτελεί αποτελεσματικότερα την αποστολή του.

Το χρωστάμε στους εκατοντάδες εθελοντές που με αυταπάρνηση φυλάνε τον Υμηττό αλλά και στις επόμενες γενιές για χάρη των οποίων έχουμε χρέος να προστατεύσουμε αυτόν τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου.

Χαιρετίζω τις εργασίες του συνεδρίου. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ δεσμεύεται να στέκεται πάντα στο πλευρό της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ανάδειξη τέτοιων ελπιδοφόρων πρωτοβουλιών.

Κοινοποίηση