Flexor Bootstrap Template - Index

Η συστηματική καταπάτηση του κράτους δικαίου ευγενική χορηγία της ΝΔ στην ακροδεξιά

14/04/2024

Συνέντευξη του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και υποψήφιου ευρωβουλευτή, Ανδρέα Σπυρόπουλου, στη Voria.gr

Για τις ευρωεκλογές, για τη Θεσσαλονίκη και τον ρόλο της, αλλά και για το πολιτικό σκηνικό στη χώρα, μιλάει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και υποψήφιος ευρωβουλευτής, Ανδρέας Σπυρόπουλος, σε συνέντευξή του στη Voria.gr.

Ο κ. Σπυρόπουλος, που συναντήθηκε με στελέχη και ψηφοφόρους του κόμματος στη Θεσσαλονίκη μέσα στην εβδομάδα, αναφέρεται στη σημασία των ευρωεκλογών και τους στόχους του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Δεν μιλά για ποσοστά, αλλά για τον διπλό στόχο: Πρώτον το κόμμα να είναι δεύτερο και δεύτερον να εκλέξει σημαντικό αριθμό ευρωβουλευτών.

Θέτει ως προτεραιότητα για τη Βόρεια Ελλάδα την επαναβιομηχάνιση πολλών περιοχών σε σύγχρονους τομείς, όπως η αμυντική βιομηχανία, ο αγροδιατροφικός τομέας και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και αναφερόμενος στις υποδομές της Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για δαιδαλώδεις και αλληλοαναιρούμενες κυβερνητικές αποφάσεις, ζητώντας ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό.

Χαρακτηρίζει μάλιστα προκλητικά τα όσα αναφέρει σε επίπεδο σχεδιασμού η ΝΔ για τον σιδηρόδρομο, όταν, όπως λέει “στην πραγματικότητα η Βόρεια Ελλάδα να είναι χωρίς σιδηροδρομικό δίκτυο”.

Τέλος, κάνει μια δηκτική αναφορά για τη ΝΔ σε σχέση με την άνοδο της ακροδεξιάς στη χώρα. “Η συστηματική καταπάτηση του κράτους δικαίου που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία εύλογα μπορεί να θεωρηθεί ως ευγενική χορηγία στην ακροδεξιά”, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Κύριε Σπυρόπουλε, σας βρίσκουμε στην Θεσσαλονίκη λίγα 24ωρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας σας για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Θέλετε να μας αναφέρετε τους κύριους στόχους τους κόμματος σας ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου;

Ο μεγάλος στόχος μας στο ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής είναι να δυναμώσει η φωνή της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Όταν το 80% της νομοθεσίας που επηρεάζει τη χώρα μας, παράγεται στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, είναι κρίσιμο ο συσχετισμός των δυνάμεων να είναι τέτοιος, ώστε οι πολιτικές να έχουν προοδευτικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό πρόσημο. Ιδιαίτερα σήμερα που διανύουμε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων και προκλήσεων, όπως η αντιμετώπιση των ανισοτήτων, η πολιτική προστασία, η κοινή άμυνα και η μετανάστευση αλλά και η δίδυμη μετάβαση, ψηφιακή και πράσινη. Στην κατεύθυνση αυτή, συνεχίζουμε μαζί με τους πολίτες την πορεία ανανέωσης, στελεχιακής και προγραμματικής που έχουμε ξεκινήσει και υπηρετούμε με συνέπεια τα τελευταία χρόνια. Μέσα από αυτή την πορεία θα συνομιλήσουμε ξανά με μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνία και να επικοινωνήσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας που συστηματικά δεν προβάλλονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Εσείς προσωπικά τις προσδοκάτε από αυτή την εκλογική μάχη;  

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Παράταξη ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα του προέδρου για συστράτευση όλων των δυνάμεών μας στην πορεία προς τις ευρωπαϊκές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μεθοδικά τα τελευταία χρόνια δημιουργεί τους όρους για ένα αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης σε σχέση με την αλαζονική διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό σχετίζεται άμεσα και με την εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, καθώς όπως ανέφερα νωρίτερα ένα τεράστιο τμήμα της νομοθεσίας παράγεται εντός αυτού του σώματος. Μπροστά μας, λοιπόν, η Παράταξη έχει μια μεγάλη μάχη με διπλό στόχο. Πρώτον, να αναδειχθεί στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και να υπηρετήσει τη χώρα με θεσμικό και αξιόπιστο λόγο. Και δεύτερον, με ισχυρή εκπροσώπηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε περισσότερα πράγματα για τη χώρα. Σ’ αυτή τη μάχη θεώρησα ότι έχω χρέος να είμαι στην πρώτη γραμμή.

Όπως γνωρίζετε, η Θεσσαλονίκη και αν θέλετε κι ευρύτερα η Βόρεια Ελλάδα, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και κοινωνικό επίπεδο, με την ανεργία, το δημογραφικό κ.ά. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και τη βελτίωση της κατάστασης;

Η γεωπολιτική θέση της Θεσσαλονίκης, χωρίς αμφιβολία, την καθιστά πρωταγωνίστρια στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Ταυτόχρονα, τα μεγάλα ενεργειακά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα δημιουργούν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Για εμάς, είναι κρίσιμη η επανα-βιομηχανοποίηση πολλών περιοχών της Βόρειας Ελλάδας σε σύγχρονους τομείς όπως η αμυντική βιομηχανία, ο αγροδιατροφικός τομέας και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για ενίσχυση της περιφερειακότητας των πανεπιστημίων και των κέντρων έρευνας και καινοτομίας. Στο επίπεδο των υποδομών, όπου βλέπουμε την ταλαιπωρία που βιώνουν οι Θεσσαλονικείς από τις δαιδαλώδεις και αλλήλο-αναιρούμενες κυβερνητικές αποφάσεις. Έχουμε μιλήσει για ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό. Να ενοποιήσουν όλοι οι συγκοινωνιακοί και μεταφορικοί φορείς τα σχέδια τους για να επιταχυνθεί η κατασκευή των αναγκαίων υποδομών και κυρίως να αποκτήσουν χρηστικότητα και λειτουργικότητα. Είναι ζήτημα ασφάλειας και ποιότητας ζωής. Στο ίδιο πλαίσιο έχουμε καταθέσει προγραμματικές θέσεις για το σιδηροδρομικό δίκτυο τόσο σε τοπικό όσο και σε διασυνοριακό επίπεδο. Είναι προκλητικό να ανακοινώνει η Νέα Δημοκρατία μεγαλόπνοες ατζέντες για διακρατικές σιδηροδρομικές συνδέσεις και στην πραγματικότητα η Βόρεια Ελλάδα να είναι χωρίς σιδηροδρομικό δίκτυο.

Σας φοβίζει η άνοδος ακραία συντηρητικών και ακροδεξιών δυνάμεων, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα;

Η άνοδος των ακροδεξιών δυνάμεων απασχολεί ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες όχι μόνο τη χώρα μας αλλά όλη την Ευρώπη. Οι μεγάλες και πολλαπλές κρίσεις και οι επιπτώσεις τους στην κοινωνία, όπως είναι η ανεργία και η ακρίβεια, δημιουργούν ένα έλλειμμα πολιτικής εμπιστοσύνης. Το έλλειμμα αυτό ανοίγει τον δρόμο για την άνοδο των λαϊκιστών και των εξτρεμιστών. Στην περίπτωση της χώρας μας, η συστηματική καταπάτηση του κράτους δικαίου που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία εύλογα μπορεί να θεωρηθεί ως ευγενική χορηγία στην ακροδεξιά. Συναντώ καθημερινά πολίτες απογοητευμένους από την πολιτική και από την κατάσταση της χώρας που δεν εμπνέει ασφάλεια, εμπιστοσύνη και προοπτική. Σ’ αυτές τις αγωνίες εμείς απαντάμε θεσμικά μέσα από την κοινοβουλευτική δράση της ομάδας του ΠΑΣΟΚ, με υπευθυνότητα και σεβασμό στους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη και εν τέλει στην ίδια την πολιτική. Απαντάμε με ελπίδα απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό και ευελπιστούμε ότι αυτό θα αποτυπωθεί και στην κάλπη της 9ης Ιουνίου.

Κοινοποίηση