Flexor Bootstrap Template - Index

Στεγαστικό: Στοίχημα κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατίας

08/02/2024

Ο Γραμματέας της Κ.Π.Ε ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος αρθρογραφεί στο NEWS 24/7 για το πρόβλημα εξεύρεσης στέγης.

Το πρόβλημα της εξεύρεσης στέγης σε προσιτές τιμές που επιδεινώνεται συνεχώς στην χώρα μας, ιδιαίτερα για τον νεότερο ηλικιακά πληθυσμό και τα νέα ζευγάρια, διαπερνά οριζόντια ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να αντλήσουμε ιδέες και παραδείγματα από άλλες χώρες.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Πορτογαλία, χώρα άμεσα συγκρίσιμη με την Ελλάδα σε πολλά επίπεδα. Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να βρεθώ στην Λισαβόνα για το συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και να συζητήσω με την Υπουργό Στέγασης Μαρίνα Γκονσάλβες, πολιτικές για την αντιμετώπιση του μεγάλου ζητήματος της στέγασης.

Η πορτογαλική σοσιαλιστική κυβέρνηση, σε αντίθεση με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αξιοποίησε το Ταμείο Ανάκαμψης για να δημιουργήσει ένα δημόσιο απόθεμα κατοικιών, οι οποίες στη συνέχεια θα διατεθούν προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια και οικονομικά προσιτό αντίτιμο.

Εφάρμοσε επιδότηση ενοικίου για 250.000 ατομικούς αποδέκτες και οικογένειες και ταυτόχρονα κατήργησε το μέτρο της «Χρυσής Βίζας» όσον αφορά τα ακίνητα και θεσμοθέτησε περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση. Όλα αυτά γίνονται σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ εξετάζονται και νέα μέτρα για την μείωση των στρεβλώσεων.

Στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ ήταν το πρώτο κόμμα πριν από δύο χρόνια που ανέδειξε την ανάγκη η χώρα μας να αποκτήσει μία ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική, ώστε να αντιμετωπιστεί το συνεχώς αυξανόμενο κόστος στέγασης, ιδιαίτερα για όσους νοικιάζουν το σπίτι όπου μένουν.

Μάλιστα, όπως έχει αποδειχθεί από μελέτες, η αύξηση του κόστους στέγασης συνδέεται άμεσα και με το δημογραφικό. Στην κατεύθυνση αυτή προτείναμε τη δημιουργία μίας δεξαμενής 150.000 κατοικιών οι οποίες θα διατίθενται προς ενοικίαση αντί χαμηλού μισθώματος, σε νέα ζευγάρια, εργαζόμενους και φοιτητές. Η δεξαμενή αυτή θα περιλαμβάνει κατοικίες που θα κατασκευαστούν εξ αρχής με αυτό το στόχο, αλλά και ιδιωτικά ακίνητα, τα οποία δίνοντας φορολογικά και άλλα κίνητρα στους ιδιοκτήτες τους θα εντάσσονται στη δεξαμενή για μία μακροχρόνια περίοδο.

Επιπλέον, είναι πλέον πασιφανές ότι η golden visa δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από τα όποια θετικά της αποτελέσματα. Η αύξηση του ορίου απόκτησής της στα 500.000 ευρώ για το κέντρο της Αθήνας, δεν επιλύει το πρόβλημα, αντιθέτως το μεταθέτει σε άλλες περιοχές. Είναι λοιπόν κοινωνικά αναγκαίο να προχωρήσουμε στην άμεση κατάργηση ή αναστολή της. Επιπλέον, πρέπει να σταματήσουμε το φαινόμενο ολόκληρες πολυκατοικίες να μετατρέπονται σε ξενοδοχεία βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Όσο δε αφορά τα μέτρα που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στόχο έχουν την επικοινωνιακή διαχείριση αφού κανένα από τα προγράμματα που έχει ανακοινώσει δεν μειώνουν το κόστος, αντιθέτως, επιδοτούν την περαιτέρω αύξηση των ενοικίων.

Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει με την δέουσα σοβαρότητα να αξιοποιεί βέλτιστες πρακτικές από άλλες χώρες της Ένωσης και θα παλεύει για πολιτικές που θα εξασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση όλων σε αξιοπρεπή και οικονομικά προσιτή στέγη.

Για να σταματήσουμε την «αιμορραγία» του κοινωνικού ιστού και ιδιαίτερα των νέων γενεών. Για εμάς είναι στοίχημα κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατίας.

Κοινοποίηση