Flexor Bootstrap Template - Index

Δεν κάνουμε παζάρια – Προτείνουμε προγραμματική σύγκλιση κι όχι μοίρασμα καρεκλών

19/02/2023

Συνέντευξη Ανδρέα Σπυρόπουλου στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον δημοσιογράφο Μιχάλη Μιχαήλ

1. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κι όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής δηλώνετε επίμονα ότι βρίσκεστε απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τους κατηγορείτε ότι νοιάζονται μόνο για την εξουσία ενώ εσείς έχετε άλλη στρατηγική για τη πορεία τη χώρας. Ποιό είναι το στίγμα της πολιτικής σας;

ΑΠ. Από τη μία πλευρά, είναι εκείνοι που έχουν ως αυτοσκοπό την εξουσία και πολιτεύονται με βάση την ευνοιοκρατία, την οικογενειοκρατία, την καταστρατήγηση του κράτους δικαίου, την απαξίωση των ανεξάρτητων αρχών και τις παροχές για ψηφοθηρικούς λόγους. Απέναντί τους, βρισκόμαστε εμείς, ως εκφραστές μίας σύγχρονης ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, η οποία θα έχει στο επίκεντρο το κοινωνικό κράτος, τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, την αξιοκρατία και την ευημερία. Θέλουμε μία Ελλάδα ισχυρή με αυτοπεποίθηση και κοινωνική δικαιοσύνη, πρωτοπόρο στην Ευρώπη και τον κόσμο. Γι’ αυτό τον λόγο, η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι σε αυτές τις εκλογές μονόδρομος. Ζητάμε ψήφο ανατροπής ενός πολιτικού σκηνικού που ζημιώνει τον ελληνικό λαό και γυρνάει την χώρα πολλά χρόνια πίσω. 

2. Ζητάτε ισχυρό ποσοστό από τους πολίτες για να προτείνετε κυβέρνηση συνεργασίας, συνεννόησης και συναίνεσης στη βάση ενός προγράμματος για τα προβλήματα της χώρας. Ποιά είναι τα βασικά σημεία αυτού του προγράμματος;

ΑΠ. Ήμασταν το πρώτο κόμμα που έθεσε το Πρόγραμμά του σε δημόσια διαβούλευση, και παρουσίασε το όραμά του για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Πυρήνας της πολιτικής μας, είναι η δραστική μείωση των ανισοτήτων, με την προστασία της Πρώτης Κατοικίας, τη στήριξη των αδύναμων Δανειοληπτών, την υιοθέτηση ενός δικαιότερου Φορολογικού Συστήματος, την Κοινωνική Στέγη για τους νέους, τους φοιτητές, τις ευάλωτες οικογένειες και την καθιέρωση ενός νέου ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Θέλουμε ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο θα καταργεί τις στρεβλώσεις και τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου. Να καταργηθεί η προσωπική διαφορά από 1-1-2024 και ως τότε να δοθεί εφάπαξ ποσό, που θα καλύψει την απώλεια εισοδήματος με βάση τον πληθωρισμό του 2022.  Προτεραιότητά μας παραμένει η συγκρότηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, το οποίο θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή εργασία για όλους. Γι΄αυτό και προτείνουμε αύξηση του κατώτατου μισθού, σύναψη κλαδικών συμβάσεων και κατάργηση του νόμου της Νέας Δημοκρατίας που οδηγεί σε απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την καταστρατήγηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.  Στόχος μας είναι μια Δημόσια Διοίκηση χωρίς κομματικές παρεμβάσεις, κατι που θα επιτευχθεί με την ενίσχυση της Διαύγειας και των Ανεξάρτητων Αρχών. Θέλουμε την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο δεν θα είναι έρμαιο των ιδιωτικών συμφερόντων ,στα οποία το παρέδωσε η σημερινή κυβέρνηση αλλά θα έχει ως βασικό πυλώνα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Επιδιώκουμε μία ποιοτική Δημόσια Παιδεία, χωρίς ελλείψεις καθηγητών και ετοιμόρροπα σχολεία, με εξωστρεφή Πανεπιστήμια, στα οποία θα ανθεί η Έρευνα.

3. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εμφανίζει κάμψη των ποσοστών του. Πως το σχολιάζετε;

ΑΠ. 

Από την ημέρα της εκλογής του Νίκου Ανδρουλάκη το ΠΑΣΟΚ καταγράφει νέα δυναμική. Το βλέπουμε καθημερινά στην επαφή μας με τον κόσμο και στις δημοσκοπήσεις είμαστε το μόνο κόμμα που αυξάνει σε όλες τις έρευνες τα ποσοστά του. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, απέναντι στη συνωμοσιολογία και τη διαφθορά προτάσσει έναν αξιόπιστο πολιτικό λόγο και ένα διαφορετικό ήθος. Απέναντι στις ψεκασμένες θεωρίες και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση, απαντάμε με πολιτικά επιχειρήματα, όραμα και ρεαλιστικές λύσεις. 

4. Η δημόσια αντιπαράθεση στην άτυπη προεκλογική περίοδο που ξεκίνησε δεν γίνεται για το μέλλον της χώρας. Επικεντρώνεται στις μετακινήσεις πρώην στελεχών σας στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και πιθανόν του ΣΥΡΙΖΑ ή για σκανδαλολογία κι οτιδήποτε άλλο.

Τα fake news που μεταδίδουν τα φιλοκυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης, επιχειρώντας ένα επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων, δεν θα μας πτοήσουν. Αντίθετα μας ενδυναμώνουν και επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο.  Κινδυνολογούσαν, λέγοντας ότι καθυστερούμε να συγκροτήσουμε τα ψηφοδέλτιά μας και διαψεύστηκαν όταν στις 29 Ιανουαρίου ήμασταν το πρώτο κόμμα που ανακοίνωσε τους υποψήφιους βουλευτές του. Έκτοτε δεν αποχώρησε κανείς υποψήφιος από τα ψηφοδέλτιά μας. Οι λίστες των υποψηφιοτήτων μας καταρτίστηκαν μέσα από θεσμικές και δημοκρατικές διαδικασίες, από τα αρμόδια κομματικά όργανα. Τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ έχουν αναφορά στην κοινωνία και όχι στα συμφέροντα.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι κανένα από τα ελάχιστα στελέχη, που προχώρησαν σε καιροσκοπικές μεταγραφές -για να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες- και πρόδωσαν τις αρχές τους για ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν είχε ενταχθεί στη λίστα των υποψήφιων βουλευτών.

Οι επιλογές του καθενός και της καθεμιάς θα κριθούν στο τέλος από τους πολίτες. 

5. Δεδομένης της στάσης της ΝΔ που δηλώνει ότι επιδιώκει την αυτοδυναμία και του ΣΥΡΙΖΑ που θέτει στόχο την πρωτιά θεωρείται πολύ δύσκολο από τις εκλογές της απλής αναλογικής να προκύψει κυβέρνηση και θα πάμε σε δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική και μπόνους στο πρώτο κόμμα. Εσείς διαφωνείτε και υποστηρίζετε πώς μπορεί να προκύψει κυβέρνηση χωρίς νέες εκλογές. Πώς ;  Αν η πρότασή σας απορριφθεί τόσο στις πρώτες εκλογές όσο και στις δεύτερες τι στάση θα κρατήσετε;

ΑΠ. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θέλουμε λύση από την πρώτη Κυριακή. Γι΄ αυτό ζητάμε ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό, ώστε να θέσουμε τις προγραμματικές θέσεις μας ως βάση για τη συγκρότηση κυβέρνησης. Από τη μία, έχουμε τον κ. Μητσοτάκη που κινδυνολογεί χαρακτηρίζοντας «νάρκη» την απλή αναλογική και από την άλλη τον κ. Τσίπρα που απειλεί ότι δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση, εάν βγει δεύτερο κόμμα. Χωρίς καμία κουλτούρα συνεργασίας και οι 2 τους, ζητούν «λευκή επιταγή» από τον ελληνικό λαό για να υποπέσουν στα ίδια σφάλματα. Εμείς δεν κάνουμε παζάρια εξουσίας. Εμείς μιλάμε για προγραμματική σύγκλιση και δεν μας ενδιαφέρει να μοιράσουμε καρέκλες. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής και τα υπόλοιπα κόμματα. Με αυτές τις αρχές θα πορευτούμε σε κάθε περίπτωση. 

6.Τι απαντάτε σ΄ όσους σας επικρίνουν πώς η αναγκαία κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα δεν μπορεί να κρίνεται με βάση  την υπόθεση των παρακολουθήσεων ;

ΑΠ. Για τη Δημοκρατική Παράταξη, διαχρονικά, σταθερότητα και ευημερία είναι κοινωνικά αιτήματα που συμβαδίζουν.

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι πρωτίστως θέμα Δημοκρατίας, σεβασμού του Συντάγματος, των Θεμελιωδών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου. Γι΄ αυτό από την αρχή, ακολουθήσαμε τη θεσμική οδό, με γνώμονα όχι μικροπολιτικά οφέλη, αλλά το κοινό συμφέρον. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία όχι μόνο έστησε ένα παρακρατικό δίκτυο, αλλά έκανε τα πάντα για να κουκουλώσει το σκάνδαλο. Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να εμφανίζεται στο εξωτερικό ως σύγχρονος Ευρωπαίος ηγέτης και στο εσωτερικό της χώρας να εφαρμόζει πρακτικές ανελεύθερων καθεστώτων. Η απάντηση σε αυτή τη διολίσθηση, είναι η δική μας σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης. Γι΄ αυτό προτείναμε τη θεσμική θωράκιση της ΕΥΠ και την ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών, ώστε να εξαφανιστούν ανεπιστρεπτί αυτές οι νοσηρές πρακτικές.  Το χρωστάμε στους νέους αυτής της χώρας και στις επόμενες γενιές. 

Κοινοποίηση